Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
The King's Singers Bérleten kívüli koncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2022.07.02. - szombat 20:00
Régi Zenei Napok Nyitókoncert
Vác, Fehérek Temploma
Fesztivál koncert
Jegyárak
4 900 Ft

Jegyár kedvezmények:

Váci lakcímmel rendelkezo vendégeink számára a koncertjegyek árából 50%,diákok és nyugdíjasok számára 10% kedvezményt biztosítunk.

A Filharmónia Magyaroszág bérletesei -bérletük felmutatásával- 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet az ország bármely pontján az általunk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre. A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető koncertenként.

Jegyek válthatók Vácon, a Tourinform-irodában, a programok elott a helyszíneken, valamint a www.jegymester.hu weboldalon.

A műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk, melynek függvényében a jegyár is változhat. 

Online jegyvásárlás
Jegyiroda a helyszínhez közel

A régizenélés legambiciózusabb hazai művészalakulata, vagyis Vashegyi György két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Lalande népszerű műveit szólaltatják meg a 38. Régi Zenei Napok Nyitókoncertjén.

A „grand motet” Lalande életében élte virágkorát, melynek legjelentősebb képviselőjének őt tartják. A grand motet, - mint francia barokk emblematikus egyházi zenei műfaj - zenekart, kórust és szólistákat felvonultató „nagy motettát” jelent.

Lalande zenei szolgálatot folytatott több templomban, majd XIV. Lajos francia király udvarába szegődött. A fennmaradt írások szerint a király versenyt hirdetett, és a xxxii. zsoltár szövegének, a Beati quorum-nak megzenésítése volt a feladat. Az elkészült kompozíciók közül mindössze négyet választott ki az uralkodó, köztük Lalande megzenésítését is. A zeneműpályázat nyertesei –negyedévenként osztozkodtak a zenei szolgálaton: Lalande kapta a karácsonyi időszakot, mellyel hosszútávon bebiztosította helyét a királyi udvarban.

A koncerten Lalande nagy motettáit csokorba szedve szólaltatja meg a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar korhű hangszereken, nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve. Vezényel Vashegyi György karmester, aki a Régi Zenei Napok kurzusainak visszatérő professzora, kamara és zenekari órákon tanulhatnak tőle a diákok a fesztivál ideje alatt.

 

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

 

ELŐADÓK:

Orfeo Zenekar és Purcell Kórus
Hasnaa Bennani - dessus
Szutrély Katalin - dessus
Nicholas Scott - haute-contre
Fabien Hyon - taille
Thomas Dolié - basse-taille
vezényel: Vashegyi György


MŰSOR:

Lalande: Quare fremuerunt
Lalande: O Filii et Filiae
Lalande: Notus in Judaea Deus
Lalande: Nisi Quia