Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2020.06.25 - 28.
Bartók Fesztivál
Szombathely

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál az ország legnagyobb presztízsű zenei szemináriuma.

A szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza, és az eredetileg 1967-ben Budapesten elindított Nemzetközi Bartók Szeminárium örökségét folytatja.

Kezdetben Bartók Béla tanítványai és pályatársai tanítottak rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett, majd ahogyan a mesterkurzusok köre bővült, és felmerült a karmesterek képzése is, a szeminárium Szombathelyre költözött, ahol ideális körülményeket talált. A rendezvény 1986-tól fesztivállá bővült, a bartóki életműhöz a kortárs zene társult, és nemzetközi rangú művész-professzorok fémjelezték rangját. Kurtág György, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Perényi Miklós és Somfai László vállaltak meghatározó szerepet a megújult programban, és olyan vendég-előadók látogattak el Szombathelyre, mint John Cage, Ligeti György, Louis Andriessen, Marco Stroppa, Heinz Holliger, Kim Kashkashian, és még nagyon sokan a világ élvonalából. Hosszú évekig vállalt tanítást többek között Peskó Zoltán és Pauk György. A szeminárium és a fesztivál programkínálatát zenetudományi előadások és nemzetközi konferenciák színesítik.

Bartók Béla műveit a világ minden fontos koncerttermében játsszák, zenei versenyek repertoárját képezik darabjai, így művészetének ismerete, műveinek interpretációja döntő jelentőségű a fiatal zenészek életében. A kortárs zeneszerzők, hangszeres művészek számára művei megkerülhetetlenek.  A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál kurzusai abban segítenek a világ minden szegletéből Magyarországra érkező zenészeknek, hogy jobban megértsék Bartók művészetét, zenei nyelvezetét és a világhírű zeneszerzőről autentikus környezetben, a hazájában tanulhassanak olyan kiváló muzsikusoktól, akik professzionális interpretálói, ismerői Bartók művészetének.

A Filharmónia Magyarország, mint a kurzus szervezője nemcsak a bartóki örökséget szeretné megőrizni és átadni a jövő generációk számára, hanem arra is rá kíván világítani a szeminárium kurzusai által, hogy milyen hatása van a szerző életművének napjaink kortárs zenéjére.