Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2022.06.04 - 10.
Con Spirito Egyházzenei Fesztivál
Szeged, Pécs, Veszprém, Békéscsaba, Kaposvár

A fesztivál neve: „Con Spirito” – azaz „lélekkel” elnevezés nemcsak a zenei darabok előadásmódjára utal, de arra is, hogy az adott vallásra jellemző, a közösség belső szeretetéből fakadó lelkiség tölti meg, varázsolja ragyogóvá évről évre pünkösd napjait a fesztivál rangos, kiemelkedő koncertjei mellett. 

2022. június 4-10 között a Filharmónia Magyarország és a Haydneum közös szervezésében került megrendezésre a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál. A programsorozat nem mindennapi koncertpillanatokkal és liturgikus alkalmakkal várta a zeneszeretőket. Veszprémben háromszor tapsolta vissza a közönség a Versaille-i Barokk Zenei Központ Gyermekkarát és a koncert kiváló szólistáit. Békéscsabán különleges, XVII. századi dallamokat idézett meg az Aura Musicale. Pécsett vonósnégyes átiratban hallhatta a közönség „Krisztus hét utolsó szava a keresztfán” című Haydn darabot és Szegeden is különleges műsorral érkezett a Capella Savaria és a Purcell Kórus, hogy a Vashegyi György vezette, Haydneummal együttműködve mind több helyen mutasson be egyházzenei ritkaságokat.

A liturgikus alkalmak is tartogattak érdekességeket, hiszen például Szegeden a megyéspüspök által celebrált pünkösdi misén, a Szamosi Szabolcs által vezényelt zenekar és kórus olyan programot játszott, ami teljes egészében Magyarországon született művekből állt. Joseph Haydn miséje mellett Eszterházy Pál és Lickl darab is felhangzott, sőt Kovács Szilárd átirata is helyet kapott a programban. A Szent Efrém Férfikar és az In Medias Brass a világ szakrális zenéjében kalandozott a városok terein.

 

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány működését a Miniszterelnökség támogatja.

PROGRAMOK