Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)
2025.06.07
Orgonák éjszakája
világszerte / worldwide

NEMZETKÖZI ÉS HAZAI SZTÁROK AZ ORGONÁK ÉJSZAKÁJÁN VILÁGSZERTE

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Orgonák éjszakája programjait, már nemcsak Magyarországon, hanem 4 kontinens közel 30 országban is végigkísérhették 2024. május 18-án a zenerajongók. Dél-Koreától kezdve Japánon át Törökországig és Franciaországtól Olaszországon át Kínáig vagy az Egyesült Államokig. Guiness rekord kísérlethez hasonló ősbemutatókkal, exkluzív programokkal ünneppelt a közönség és a rendező Filharmónia Magyarország a hangszerek királynőjét!

Az Orgonák Éjszakája programsorozat célja, hogy megismertesse ezt az igazán összetett, bonyolult hangszert, melynek minden darabja olyan, mint egy egyéniség, minden hangszer más. Koncerttermekben, templomokban kerültek megrendezésre a hangversenyek hangszerekkel énekes szólistákkal, de különleges helyszíneken is megszólalt az orgona digitális verziója: Budapesten a legnívósabb koncerthelyszínek mellett a legváratlanabb helyek is szerepet kaptak. A Zeneakadémián Hannfried Lucke és Cameron Carpenter szólaltatták meg az orgonát, a Mátyás templomban pedig Francesco Finotti.  A Magyar Zene Házába „Orgonavirágzás” címmel érkezett egy igazi családi élménykoncert a Danubia zenekarral és Balatoni Sándor orgonajátékával.

Továbbá a Fővárosi nagycirkuszban, a harkányi éjszakai fürdőben, moziban, parkban, az Állatkertnél, a Nemzeti Múzeum előtt vagy akár a Bálnánál is megszólalt a hangszerek királynője. A Balatonfüredről induló Szigliget nevű sétahajón is meghallgathattak egy unikális orgonakoncertet a Balaton közepén naplementekor, sőt a moziorgonát megidézve, a budapesti Uránia moziban egy némafilmre játszottak a hangszer. Szegeden a zenélő szökőkútból is orgona dallamai áradtak aznap.  Számos helyszínen találkozhattak az instrumentummal nemcsak a fővárosban, de az összes vidéki nagyvárosban, 45 kistelepülésen a Petőfi Kulturális program részeként és csatlakozó programok által.

„Egyfajta kulturális csereprogram szerepét is magára ölti a rendezvény, hiszen  a nagyvilágban az ország kiemelkedő orgonistái koncerteznek majd, Magyarországon pedig a számtalan programban külföldi művészek is színesítik a palettát.”- mondta Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezetője, a program megálmodója, aki maga is orgonaművész.

Orgonaélményről semmiképpen sem maradt le senki, hiszen a Zeneakadémia előtti kivetítőn nyomon követhették az érdeklődők a koncertteremben zajló eseményt, a Filharmónia Magyarország honlapján, Vimeo  és YouTube csatornáján pedig stream-elve közvetítettük a  koncerteket nemcsak Magyarország több városából,  de Rigából, Szöulból, Brüsszelből , Párizsból is.

Az Orgonák éjszakája számos élményt tartogat azoknak, akik megismernék ezt az exkluzív és speciális hangszert, nemzetközivé válva pedig  évről-évre értékes kulturális kapocs lehet a külföldön élő magyarokkal, miközben bemutatkozási lehetőséget ad a magyar előadóművészeknek és a hazai zenei kincsnek külföldön. 

A fesztiválon több mint 20 000 néző vett részt, ami egy hónap minden napján megtöltené a Zeneakadémia koncerttermét. Ezúttal is köszönjük minden fellépőnek, szervezőnek és nem utolsó sorba a közönségnek ezt a fantasztikus élményt! Találkozzunk 2025. június 7-én az Orgonák éjszakáján és élvezzük együtt a zene szeretetét!

Aftermovie az elmúlt 5 évből