Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2022.04.01.
Skandináv tavasz
Kalandozzunk egyet a Skandináv-félszigeten, ahol a zeneszerzők mindig különös elragadtatással fogadták a tavaszt, ami nem is oly meglepő a hosszú és sötét téli időszakot követően.

Kalandozzunk egyet a Skandináv-félszigeten, ahol a zeneszerzők mindig különös elragadtatással fogadták a tavaszt, ami nem is oly meglepő a hosszú és sötét téli időszakot követően. Így nem is véletlen, hogy sok komponista beemelte ezt a színes, inspirációval teli évszakot művészetébe. Csak néhány példa, amely nem hiányozhat a lejátszási listából: „Az első tavaszi kakukk” című szerzemény Frederick Delius tollából származik, amelyben a klarinét a madárcsicsergés szerepét tölti be. Edvard Grieg „A tavaszhoz” című műve a Lírai darabok harmadik kötetétől való, frissítően tiszta és üde hatása a jég olvadását és a nap visszatérését idézi. Sibelius 1894-ben egy hangverset komponált Tavaszi dal néven, amely keserédes hangvételű, de optimista és reményteli fináléval zárul.  Carl Nielsen Funen szigetén nőtt fel, így nem csoda, hogy lírai humoreszkje a „Springtime on Funen” címet viseli. E mű egy vidám kantáta, mely a zeneszerző utolsó nagy kórusműve és ez a tavaszt dicsőítő himnusz szinte már a végletekig emelkedő hangvételével válik lebilincselővé.

További érdekességek
2024.05.15.
Balázs Ádám szerzeménye az Orgonák éjszakáján
Felkértük az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzőjét, hogy írjon művet az Orgonák éjszakájához,...
Bővebben
2024.05.15.
Orgonák éjszakája világszerte
„Orgonák éjszakája” lesz a hívószó Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig 4 kontinens közel...
Bővebben
2024.05.15.
Hazai és külföldi művészek az Orgonák éjszakáján
Programok sokasága várja a közönséget országszerte: a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül, mindenk...
Bővebben
2024.05.15.
Nemzeti Orgonaregiszter az Orgonák éjszakáján
Az Orgonák éjszakája részeként idén is számos kiváló orgonista regisztrálhatja saját szervezésű társ...
Bővebben