Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2022.04.19.
Húsvéti rítusok
Az angolban a húsvét megjelölésére szolgáló easter szó megjelenése a kelták ősi ünnepéhez kötődik, mely Ostara istennőről kapta a nevét.

Az angolban a húsvét megjelölésére szolgáló easter szó megjelenése a kelták ősi ünnepéhez kötődik, mely Ostara istennőről kapta a nevét. A druidák a termékenység istennőjét köszöntötték ezen a napon. Hitük szerint Ostara termékennyé teszi a Földet, felébreszti őt mély álmából, segít fölnevelni, érlelni a termést. Az istenség hiedelemvilágához szervesen hozzátartozott a nyúl mint jelkép, vélhetően a szaporaság és a tavasz szimbolikája, valamint a tojás mint az új élet jelképének okán. 

Beda Venerabilis középkori történetíró feljegyzésében az istennő a gyerekek szórakoztatására kedvenc madarát nyúllá változtatta, ami színes tojásokat kezdett tojni, amelyet Ostara a gyerekeknek ajándékozott.

A pogány rítusok egyik legismertebb zenei megjelenítése Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című balettje. A mű 1913-as párizsi bemutatója hatalmas botrányba fulladt. A Vaslav Nijinsky által koreografált, szokatlan balett minden bizonnyal sokkolta a korabeli közönséget.

További érdekességek
2024.05.15.
Orgonák éjszakája világszerte
„Orgonák éjszakája” lesz a hívószó Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig 4 kontinens közel...
Bővebben
2024.05.15.
Nemzeti Orgonaregiszter az Orgonák éjszakáján
Az Orgonák éjszakája részeként idén is számos kiváló orgonista regisztrálhatja saját szervezésű társ...
Bővebben
2024.05.15.
Hazai és külföldi művészek az Orgonák éjszakáján
Programok sokasága várja a közönséget országszerte: a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül, mindenk...
Bővebben
2024.05.15.
Balázs Ádám szerzeménye az Orgonák éjszakáján
Felkértük az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzőjét, hogy írjon művet az Orgonák éjszakájához,...
Bővebben