Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2022.10.10.
Claudio Arrau (1903-1991)
"A hangzása elképesztő, és teljesen a sajátja... Liszt iránti elkötelezettsége egészen rendkívüli. Olyan módon nemesíti ezt a zenét, ahogyan senki más a világon nem képes rá."

Úgy tartja a fáma, hogy ez a híres chilei zongoraművész előbb olvasott kottát, mint szöveget. Nem telt sok időbe, és olyan műveket játszott, mint Liszt virtuóz Transzcendens etűdjei. Beethoven zenéjének interpretációival vált igazi világsztárrá. A legendás karmester, Colin Davis így nyilatkozott róla: "A hangzása elképesztő, és teljesen a sajátja... Liszt iránti elkötelezettsége egészen rendkívüli. Olyan módon nemesíti ezt a zenét, ahogyan senki más a világon nem képes rá."

Arrau korának intellektuális és mélyen elgondolkodtató interpretátora. Utazásai során sokat olvasott, és anyanyelve, a spanyol mellett megtanult angolul, olaszul, németül és franciául is. 2021. március 26-án a Pristine Classical kiadta Bach Goldberg-variációinak "lenyűgözően briliáns" 1942-es RCA-stúdiófelvételét, amelyet Arrau "a hangzás megújításának" nevezett, és amely az 1988-as felújított kiadást megelőzően "46 évig az RCA páncélszekrényében pihent".

További érdekességek
2024.05.15.
Nemzeti Orgonaregiszter az Orgonák éjszakáján
Az Orgonák éjszakája részeként idén is számos kiváló orgonista regisztrálhatja saját szervezésű társ...
Bővebben
2024.05.15.
Balázs Ádám szerzeménye az Orgonák éjszakáján
Felkértük az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzőjét, hogy írjon művet az Orgonák éjszakájához,...
Bővebben
2024.05.15.
Hazai és külföldi művészek az Orgonák éjszakáján
Programok sokasága várja a közönséget országszerte: a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül, mindenk...
Bővebben
2024.05.15.
Orgonák éjszakája világszerte
„Orgonák éjszakája” lesz a hívószó Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig 4 kontinens közel...
Bővebben